Hrvatski English
Gdje se nalazite:   Pitaj za zdravlje Priprema za rektoskopiju

Priprema za rektoskopiju

 

Rektoskopijom Vaš liječnik pregledava sluznicu zadnjeg crijeva, rektuma, tako da uvodi šuplju, metalnu, rigidnu cijev nešto deblju od prsta u rektum. Pretraga se još naziva proktoskopija, a instrument rektoskop ili proktoskop, obično je dužine od oko 30 cm.

Rektoskopija se dobro podnosi, obično ne dovodi do nadutosti iako se tijekom pretrage upuhuje manja količina zraka.

U položaju koljena-laktovi Vaš liječnik će nakon podmazivanja analnog otvora anestetskim gelom i nakon učinjenog digitorektalnog pregleda (pregled zadnjeg crijeva prstom) uvesti polako instrument u rektum, izvaditi nastavak koji se naziva obdurator koji štiti rektoskop od ulaza stolice, staviti optički prsten, te pregledati perianalnu regiju, analni kanal i rektum, a ako je crijevo dovoljno čisto i dio sigmoidnog debelog crijeva, sve skupa najviše do 25 cm.

Tom pretragom moguće je otkriti polipe u analnom kanalu, rektumu i dijelu sigmoidnog debelog crijeva, hemoroide i fisure, te promjene sluznice završnog debelog crijeva.

Rektoskopija je pretraga koja se u našoj ustanovi obavlja bez prethodnog čišćenja crijeva laksativima. Potrebno je obaviti jutarnju stolicu i doći u dogovoreno vrijeme na pretragu.

Rektoskopija je zahvat koji koji je siguran, pa su komplikacije poput perforacije crijeva, mehaničke ozljede sluznice ili krvarenja iznimno rijetke.

Ipak, ukoliko dođe do bolova u trbuhu, povišene tjelesne temperature, krvarenja na stolici ili nekog drugog simptoma, potrebno se odmah javiti liječniku.

Vaš Živa Tim