Hrvatski English
Gdje se nalazite:   Pitaj za zdravlje Priprema za kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Evo odlučili ste se na kolonoskopiju. Bravo! Neki se pacijenti s pretragom nose lakše,   a nekima pada puno teže. Tek kad pročešljam po forumima vidim koliko su ljudi ustrašeni od te pretrage, koja je, ruku na srce, u usporedbi s nekim drugim pretragama gotovo bezopasna. U pravim rukama, naravno. I sad kad ste pristali i pomirili se na sve užase koji vas čekaju, dolazi iznenađenje u vidu pripreme za kolonoskopiju. Što su crijeva bolje čista, pretraga je uspješnija, kvalitetnija, s manjom vjerojatnosti da se neki polip ili druga lezija previdi. To ne želi ni liječnik, ni pacijent. Pacijent još manje želi čuti tijekom pretrage da mu crijeva nisu dovoljno čista, da se pretraga mora ponoviti i slično. Nisam sreo ni jednog pacijenta koji to nije shvatio osobno, kao svoju grešku. Tu je uloga dobrog liječnika velika, upravo u tome da objasni svom pacijentu da postoji mogućnost da crijeva neće biti savršeno čista i da je to ponekad nepredvidivo. Potpuno je jasno da čišćenju crijeva svi pristupamo potpuno ozbiljno, držimo se danih preporuka. Upravo zato jer svi nismo isti, postoje različite sheme pripreme. Ja osobno najviše volim pripremu s gorkom soli, MgSO4. Da, znam to netko treba i popiti.

Samo čišćenje podijeljeno je u dvije faze. U prvoj smo fazi na najjednostavniji način, tako da bude prihvatljivo svima, definirali trodnevni jelovnik, odn. izbacili sve ono što se ne smije jesti. To su zapravo namirnice koja u crijevima ostavljaju dosta ostataka i čine stolicu: meso, voće i povrće, te kruh i peciva i namirnice s košticama, zrnima i sjemenkama. Postoji čitav niz jela i namirnica koje su ostale uključene i od kojih se može pripremiti kalorijski možda siromašniji, ali dobar i kvalitetan obrok. Odmah mi pada nekoliko recepata napamet. Bitno je da se ne umire od gladi, jer Vas čeka ipak zahtjevna pretraga. Drugi dio, onaj teži, čeka vas dan prije pretrage. Pripremite se da sada iz crijeva sve izlazi van, pretplatite se na dobar toalet i oboružajte se knjigama i časopisima. Ovaj dio ne mora za svakoga biti isti. Ja obično nakon anamneze i razgovora s pacijentom već vidim je li mu jedan dan čišćenja dovoljan, ili bi bilo bolje fazu čišćenja produžiti na 2 dana.

Stoga ovdje navodim dvije osnovne faze čišćenja prije kolonoskopije. Jedna se odnosi na jelovnik koji ovisi o vašem zdravstvenom stanju, tj. je li pacijent zdrav ili boluje od dijabetesa ili celijakije. Druga faza se odnosi na čišćenje crijeva na nekoliko načina i ovisno o tome je li pacijent naručen za kolonoskopiju u jutarnjem ili podnevnom terminu. Preporuča se pacijentu proučiti i ispisati odgovarajuči jelovnik i način čišćenja crijeva.

Za više informacija o kolonoskopiji i pripremnim dokumentima vezanim uz kolonoskopiju, kliknite ovdje.

(dr. med. Mladen Makitan, internist)

1. FAZA - TRODNEVNI JELOVNIK

Ovdje Vam dajemo smjernice za prehranu, kao temelj pripreme za što kvalitetniju kolonoskopiju. Kao što vidite formirali smo tri jelovnika;  jedan običan, jedan za dijabetičare i jedan za oboljele od celijakije. Klikom na naslov možete otvoriti stranicu za pripadajući jelovnik, ili možete jednostavno kliknuti ikonicu kojom se otvara kompletni jelovnik u *.pdf formatu kojeg potom možete isprintati na vlastitom računalu.

2. FAZA - SHEME

Druga faza, koja se odnosi na čišćenje crijeva, podijeljena je u dvije kategorije.

JUTARNJA SHEMA - ako se kolonoskopija obavlja u prijepodnevnom terminu, od 7:00 sati do 15:00 sati.

POPODNEVNA SHEMA - ako se kolonoskopija obavlja u poslijepodnevnom terminu, od 15:30 sati na dalje.

Vaš Živa Tim